Ingrediënten (3-4 personen)
- 350-400 gram gehakt
- 1 grote ui
- 1 ei
- 2-4 teentjes knoflook, geperst
- 3-4 eetlepels paneermeel of gemalen beschuit
- 2,5 eetlepels olijfolie
- 3 theelepels oregano
- 3 theelepels tijm
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1-2 theelepels suiker
- 0,5 – 1 theelepel kaneel
- zout en versgemalen peper
- 1 courgette, in blokjes
Doe het gehakt in een schaal. Rasp er de ui boven. Voeg toe: ei, 2 theelepels oregano, 2 theelepels tijm, paprikapoeder, 1 of 2 teentjes knoflook, paneermeel, halve eetlepel olie en zout en peper naar smaak. Kneed het goed door elkaar.
Maak kleine gehaktballetjes. Hoe kleiner je ze maakt, hoe eerder ze klaar zijn. Hou een walnoot voor ogen voor kleine balletjes, maar maak ze beter niet groter dan een ei. Als je ze groter zou maken, moet je ze ook langer laten stoven later in het recept.
Verhit een eetlepel olie in een pan. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in enkele minuten. Haal ze uit de pan (ze zijn nu nog niet gaar).
Schrap baksels van het gehakt los, maar laat het wel in de pan. Voeg nog een eetlepel olie toe. Fruit daar enkele seconden 1 of 2 teentjes knoflook in. Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer. Voeg toe: suiker, kaneel, de overige oregano en tijm en zout en peper naar smaak.
Doe de gehaktballetjes terug in de pan. Laat de saus met ballen op zacht vuur pruttelen, ongeveer 10-15 minuten. Check of het gehakt gaar is. Als het gehakt gaar is, voeg je de courgetteblokjes toe. Laat deze 3 minuten mee pruttelen, of nog wat langer als je niet van knapperige courgette houdt.