• 250 gram lamspoulet van b.v. de schouder
• 200 gram vers vet spek
• 150 gram lamslever
• 1 sneetje oud wit brood
• 8 gram zout
• 25 gram bloem
• 2 sjalotten
• 2 teentjes knoflook
• 1 blaadje laurier
• 2 takjes tijm
• 1 limoen
• 350 milliliter rode port
• 1 eetlepel rode bessengelei
• 2 eieren
• 15 dunne plakken ontbijtpek
Bereidingswijze:
Maal de lamspoulet, vet spek en lever afwisselend door de gehaktmolen. Dit gaat het beste als het vlees nog een beetje hard/bevroren is.
Voeg als laatste het brood toe om het laatste vlees uit de molen te kunnen draaien.
Voeg zout en bloem toe en meng goed door elkaar.
Zet het vlees koud zodat het zout zijn werk kan doen.
Pel en snipper de sjalot en knoflook.
Fruit de sjalot en knoflook in olijfolie glazig samen met laurier en tijm.
Blus af met limoensap en port.
Voeg de bessengelei toe en laat inkoken tot het stroperig is.
Voeg de stroop toe aan het vleesmengsel en meng er de eieren door.
Meng het goed door elkaar.
Bekleed een vel slagersfolie dakpansgewijs met de plakken katenspek en leg in de patévorm.
Vul de vorm met het patémengsel, vouw het katenspek dicht en pak de vorm strak in met plasticfolie.
Gaar de paté op 80 ºC in de heteluchtoven tot de kern 78 ºC heeft bereikt.