Lamskoteletten gemarineerd met koriander en honing

Uit: Ottolenghi: Het Kookboek

Dit zoetzure lamsvlees kan warm of koud geserveerd worden en is eenvoudig te bereiden. Het kan als een lamsrack, maar ook met koteletjes.

Voor 4 personen:

Koteletten 1 of 2 per persoon
20 g bladpeterselie, steeltjes en blad
30 g munt, steeltjes en blad
30 g koriander, steeltjes en blad
4 tenen knoflook, gepeld
15 g verse gemberwortel, geschild en in plakjes
3 chilipepers, van zaad ontdaan
½ theel. zout
50 ml citroensap
60 ml sojasaus
120 ml zonnebloemolie
3 eetl. honing
2 eetl. rodewijnazijn
4 eetl. water

Leg het vlees in een glazen of aardewerk schaal. Pureer alle overige ingrediënten in een blender of foodprocessor. Giet de puree over het vlees en zorg ervoor dat alles is bedekt. Laat het een nacht marineren in de koelkast.

Verhit de oven tot 200 graden. Verhit een stevige gietijzeren pan, liefst een grillpan, op het vuur. Haal de koteletjes uit de marinade en schud ze af. Schroei ze aan beide kanten in totaal 5 minuten aan. Bak ze op een bakplaat circa 15 minuten in de oven, afhankelijk van het formaat en hoe gaar u het vlees wilt.

Verhit intussen de marinade in een pan en laat hem 5 minuten pruttelen. Verdeel de koteletten op de borden en geeft de saus apart in een kom erbij. U kunt zowel het vlees als de saus heet of lauw serveren.